środa, 9 kwietnia 2014

Pasty

Siedzę sobie na podłodze, laptop na kolanach, obok mnie Latorośl w foteliku bawi się workiem po bułce. No ba! Wszak najprostsze zabawki też cudowne !

Przed chwilą skończyłam robić kolejną pastę.
Nie wiem, czy to pod wpływem blenderowania tych papek i przygotowywania obiadków dla Oleńka, czy co, ale naszła mnie ostatnio ochota na pastę jajeczną.
Przyznam się, chciałam iść na łatwiznę i poszłam ... do Biedry i już już chciałam kupić gotowca, ale myślę sobie "Kurde, dawno nie robiłam pastuni jakiejś, a to w sumie przecież nic skomplikowanego".
Podreptałam do drugiego regału, wzięliśmy ser żółty i do dzieła.

Zrobiłam trochę fajnej, mojej ulubionej pasty jajecznej w dwóch wariantach.
W pierwszym przypadku dodaję: gotowane jaja, starty ser żółty, majonez i szczypiorek, trochę oliwy.
W drugiej opcji potrzebujemy: gotowane jaja, cebulkę drobno pokrojoną, ser żółty i koncentrat pomidorowy i oliwę.
W obu przypadkach blenderujemy i taaadaaaam ! Gotowe !

Zajadali się, aż im uszy się trzęsły !

A dzisiaj zrobiłam inną z rybką. Potrzebujecie do tego: ser biały, cebulkę, makrelę wędzoną, oliwę, szczypior może być :)

A Wy ? Macie jakieś fajne przepisy na pasty do kanapek ?

Smacznego i miłej środki :)

10 komentarzy:

  1. tę z makrelą znam.
    muszę tę jajeczne wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jajeczne są rewelacyjne, warunek konieczny - ser żółty nie może być gorzkawy, np. Edamski taki trochę jest mam wrażenie ;)
      Tak czy owak - Enjoy Kaśka !

      Usuń
  2. Ja kiedyś robiłam pastę z... grochu(mimo obaw była rewelacyjna) a także bobu(do tego czosnek i koperek- tyż dobra). Teraz popsuł mi się blender i jakoś nie mogę się zebrać po nowy. Uwielbiam pasty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ej z bobu i grochu to nie próbowałam.
      Pisz szybko, co tam dodawałaś :)

      Usuń
  3. Taką z rybą i twarożkiem robię często. Często używam do niej nie makreli, a ryby z puszki. Wychodzi super. W różnych wariantach robię też rybno-jajeczną pastę. Na bazie jajek wychodzą świetne pasty z dodatkiem różnych strączkowych ze słoiczków. Właściwie jedyne co tutaj ogranicza, to własna fantazja:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo to muszę spróbować z takimi strączkowymi ze słoiczków :)
      Wszyscy u nas rąbią papki !
      Pozdrawiamy !

      Usuń
  4. ja do jajecznej dodaję jeszcze musztardę, żeby zaostrzyć smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo, super Asia, sprawdzimy jak to będzie "brzmiało" :)
      Dzięki !

      Usuń
  5. Ja polecam taką którą sam robię :))
    Potrzebne są :
    Jajka ugotowane na twardo
    Tuńczyk z puszki
    Majonez
    Kukurydza
    Ogórek kwaszony.

    Wszystko trzeba drobno pokroisc doprawic solą i pieprzem i gotowe! Pozdrawiam ~Szymon K.

    OdpowiedzUsuń