No to dzisiaj specjalnie dla Was 2 partia przepisów książkowych.
Pierogi z kaszą i twarogiem - robótki ręczne tutaj będą :)
Ugotować kaszę gryczaną, nie całkiem na miękko. Podstudzić i dodać twaróg - kwaśny, wiejski. Nie mieszać za bardzo. W środku mogą być grudki. Posolić, dodać pieprz i ciut majeranku albo suszonej mięty. Zawijać w ciasto pierogowe. Polewać skwareczkami z cebulką.
Placuszki do piwa z cebuli - to już nie mogę się doczekać jak spróbuję !
Cebulę dużą cukrową albo zwykłą - jak kto lubi (cukrowa jest łagodniejsza) pokroić w krążki, dość grube. Pół centymetra. Zrobić ciasto naleśnikowe z jajka, mąki i (uwaga !) piwa, o konsystencji śmietany. Maczać w nim krążki cebuli i kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz: olej z dodatkiem smalcu. Usmażone krążki kłaść na papierowym ręczniku i potem na półmisku. Posypać grubą solą.
Pęczek ziół do rosołu
Wziąć po gałązce świeżego kopru, selera naciowego, pietruszki zielonej i lubczyku. Związać bawełnianą nitką. Owinąć woskowanym papierem i zamrozić w zamrażalniku. W zimie dodawać do rosołu pod koniec gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz